In VS meer woningen gekocht voor verhuur

Afgelopen jaar kwam 37% van de verkochte huizen in de Verenigde Staten in handen van kopers die er niet gaan wonen. Daarmee wordt de Amerikaanse woningmarkt in toenemende mate gedomineerd door huizenbezitters die woningen verhuren. Zo meldt het Financieel Dagblad op basis van een bericht van persbureau Bloomberg. Bloomberg analyseerde de gegevens van de Amerikaanse databureaus Attom Data Solutions en ClearCapital.

Volgens de onderzoekers gaat het vooral om huisbazen die de hypotheek op hun woonhuis afbetaald hebben en als pensioenvoorziening huizen kopen om te verhuren. Met het stijgen van de woningprijzen, haakten institutionele beleggers juist af. Waren zij in 2012 nog goed voor 7,8% van de totale huizenaankoop in de VS, in 2016 is dat aandeel gedaald tot 2,9%.

Tweede woning

Niet alle huizen die in handen kwamen van niet-bewoners, zijn bedoeld voor de verhuur. Volgens de onderzoekers zitten er ook tweede woningen bij en huizen die puur voor speculatie zijn gekocht. Een groot deel van de 37% is echter wel degelijk voor de verhuur, denken ze. ‘Dat hoge percentage wijst ook op een ontwikkeling dat woningverhuurders een grotere rol spelen op de Amerikaanse huizenmarkt.’

Huizenprijzenindex

Volgens de huizenprijzenindex van het Federal Housing Finance Agency zijn de huizenprijzen in de VS in december ten opzichte van de voorgaande maand met 0,4% gestegen. Het groeicijfer voor november ten opzichte van oktober is bijgesteld van 0,5% naar 0,7%. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder lagen de huizenprijzen in december 6,2% hoger.

Bron: Financieel Dagblad