In Achterhoek dreigt mismatch woningen

Woningen mismatch dreigt op woningmarkt Achterhoek

Er dreigt een mismatch te ontstaan tussen woningen die Achterhoekse ouderen achterlaten en die jongeren willen. Dat blijkt volgens de Gelderlander uit het woonwensenonderzoek die de bureaus Companen en Moventem hebben uitgevoerd.

Het onderzoek is onder meer uitgevoerd in opdracht van de zeven Achterhoekse gemeenten en woningcorporaties. De gemeente Montferland deed niet mee aan het onderzoek. De afgelopen maanden zijn 11.500 inwoners geënqueteerd.

Mismatch

Volgens Bram Klouwen van Companen duidt het onderzoek op het feit dat jongeren instapwoningen willen. ''Ze willen kant en klare woningen - liefst nieuw en niet met schrootjes en bielsen in de tuin - waar ze weinig aan hoeven te doen. Tegelijkertijd willen ouderen van hun koopwoningen af om te gaan huren. Tot die tijd onderhouden ze hun koopwoningen niet meer. Zo dreigt een mismatch te ontstaan met wat jongeren willen'', zo zegt hij in De Gelderlander

Woonwensenonderzoek

De eerste uitkomsten van het woonwensenonderzoek werden maandagavond door Companen en Moventem naar buiten gebracht tijdens een bijeenkomst. Er waren ongeveer 150 bezoekers aanwezig. Waaronder raadsleden, wethouders, afgevaardigden van dorpsraden en ondernemers.

De inwoners geven het wonen in hun Achterhoekse buurt overigens gemiddeld als cijfer een 7,8. In 2012 bij het vorige onderzoek was dat een 7,9. 

Eind dit jaar is rapport klaar

Omroep Gelderland meldt dat in december het rapport klaar is, waar ook de bevindingen van deze avond in worden opgenomen. Begin volgend jaar moet er dan een plan van aanpak komen om te zorgen dat de Achterhoek aantrekkelijk blijft om te wonen.