Vastgoed Actueel Hypotheek Dynamic Credit

Woninghypotheken met zeer lange looptijd winnen snel marktaandeel

Woninghypotheken met een rentetermijn van 5 en 10 jaar hebben marktaandeel ingeleverd ten opzichte van hypotheken met een rentelooptijd van 20 en 30 jaar. Dat meldt Dynamic Credit in zijn kwartaalupdate over de Nederlandse hypotheekmarkt.

De vermogensbeheerder en hypotheekaanbieder zegt dat dit voornamelijk komt doordat pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een grotere rol spelen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Tevens willen leningnemers graag voor een langere periode profiteren van de huidige lage hypotheekrente.

Meer concurrentie

Jasper Koops, Portfolio manager bij Dynamic Credit: "Pensioenfondsen en verzekeraars hebben de mogelijkheid om via direct lenders de Nederlandse hypotheekmarkt te betreden. Dit heeft geleid tot meer concurrentie in met name de segmenten met een lange rentevastperiode. Dit resulteert uiteindelijk in relatief beter betaalbare hypotheekleningen voor consumenten."

Het rapport laat ook zien dat de huizenprijzenstijging in Nederland dit kwartaal weer is toegenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. Huizenprijzen stegen met 2,7 procent kwartaal op kwartaal (van 1,8 procent in het tweede kwartaal) en 9,2 procent jaar op jaar (van 8,8 procent jaar op jaar).

Bron: Dynamic