Vastgoed actueel - woningmarkt almere

Woningmarkt Almere flink verhit

De Almeerse woningmarkt is overspannen en er is weinig aanbod met veel vraag. Woningen in Almere staan momenteel maar een paar dagen te koop en worden soms al verkocht voordat ze publiekelijk worden aangeboden, stelt Almere Deze Week. De nieuwste Vastgoed gemeentenranking bevestigt dit. Almere staat hier op de tweede plaats. Morgen komt de volledige gemeentenranking uit. 

Dat de Almeerse huizenmarkt op dit moment ‘booming’ is heeft, volgens Laurien van der Oest, voorzitter van de NVM-afdeling, onder andere te maken met de crisis. “Voor de crisis in 2008 uitbrak was er eigenlijk al schaarste in Almere. Tijdens de crisis is er gewoon te weinig bouwproductie geweest. Nu is er dus een groot tekort.”

"Echte Amsterdammers die niet (meer) in de stad kunnen kopen, willen zo dicht mogelijk in de buurt blijven. Ook mensen van elders in de Randstad komen naar Flevoland. De vraag komt eerst in Almere terecht, en direct daarna volgt Lelystad. De vraag schuift langzaam door", zegt Danny Kam van Kam & Bronotte Makelaars in Lelystad in de nieuwste editie van de gemeentenranking 2017. 

Snelle verkooptijd

De gemiddelde verkooptijd van een woning in het laatste kwartaal van 2017 28 dagen. De manier van verkopen is veranderd. “Zo’n 80 procent van de woningen wordt op dit moment per opbod verkocht”, legt Fennik uit. “Bij iedere woning die in de verkoop zijn vele gegadigden. Zo hebben we voor een appartement van 150.000 euro nu al 60 aanvragen. We plannen een kijkmoment waarbij de geïnteresseerden op een vast moment op afspraak de woning kunnen bezichtigen. Om de 15 minuten hebben we dan een nieuwe kijker. Daarna kunnen de kijkers een voorstel doen per mail waarbij ze hun voorwaarden aangeven.”

Vooral de huizen met verkoopprijzen tot 200.000 euro worden, volgens Fennik, snel verkocht. “Daarbij is het echt chaos. Ook de verkoop van huizen rond de 300 á 350.000 euro gaan vlot, dat is booming. Woningen boven de 350.000 euro worden veelal nog op de ouderwetse manier verkocht.”

Wie denkt dat de makelaars nu handenwrijvend achteroverleunen heeft het mis. “Veel makelaars hebben nauwelijks woningen in portefeuille. Het gevolg is dat sommige kantoren moeten sluiten of dat makelaars hun baan verliezen. Het zet de courtage onder druk.”

Bouwen als oplossing

Van der Oest heeft geen idee hoelang de overspannen huizenmarkt in Almere zal aanhouden. “Er is echt niets zinnigs over te zeggen. We hebben in Almere gewoon veel nieuwbouw nodig. En dan geen starterswoningen, waar de gemeente op inzet, maar juist kwalitatief mooie en gevarieerde huizen waar mensen graag naar toe willen verhuizen.”

Aanstaande vrijdag 23-2, komt de volledige Vastgoed gemeentenranking uit. Blijf op de hoogte door u in te schrijven bij onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Twitter