Vastgoed Actueel Terschelling Waddeneilanden woningen

'Woningmarkt op Waddeneilanden knelpunt voor jongvolwassenen'

Het aantal jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) op de Friese Waddeneilanden is de afgelopen jaren toegenomen. De woningmarkt op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog is echter een belemmering voor hen om zich (weer) op een van de eilanden te vestigen. Dit blijkt uit onderzoek naar wonen en werken van jongvolwassen op de Waddeneilanden van het Fries Sociaal Planbureau (FSP).

Aanbod huurwoningen beperkt

De woningmarkt op de Waddeneilanden is voor jongvolwassenen het grootste knelpunt om op een eiland te wonen. Het aanbod van huurwoningen is beperkt en het kopen van een huis is lastig vanwege de torenhoge huizenprijzen en de aangescherpte hypotheekeisen. Om te zorgen dat de Waddeneilanden aantrekkelijk blijven voor jongvolwassenen ligt de grootste uitdaging in het bieden van betaalbare woonruimte.

Veel werk in horeca en toerisme

Vanwege het aantrekken van de economie en de verlenging van het toeristenseizoen is de werkgelegenheid gegroeid, wat gunstig lijkt voor jongeren. Werkgelegenheid op de Waddeneilanden is er vooral in de horeca en het toerisme. Veel van dit werk is op mbo-niveau. Voor jongeren met een hbo- of universitaire opleiding blijft de werkgelegenheid op de eilanden schaars. Een goede veerverbinding is voor jongeren belangrijk. Een toename van sneldiensten en watertaxi’s biedt meer mogelijkheden om op een eiland te wonen en aan de vaste wal te werken.

ISISA-congres

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op het 16e ISISA-congres, een wereldeilandencongres dat van 10 tot 14 juni plaatsvindt in Leeuwarden en op Terschelling en georganiseerd wordt door de Waddenacademie.

Wilt u meer weten? Lees hier het volledige onderzoek.

Bron: Fries Sociaal Planbureau