Vastgoed actueel - woningprijzen Breda

Woningprijs Breda met 25 procent gestegen in 3 jaar

De kans om een huis te kopen in Breda loopt elke maand flink terug. Op dit moment staan er iets meer dan 700 woningen te koop. Dat is terug te zien in de huizen prijzen. Die liggen gemiddeld een kwart hoger dan in 2015, laat BN De Stem weten. 

Dat blijkt uit het jongste woningmarktrapport van Dynamis, het samenwerkingsverband van regionale makelaarskantoren en Van der Sande Makelaars in Breda. Tekenend voor de woningkrapte is het feit dat in het laatste kwartaal van 2017 meer woningen verkocht werden (736) dan dat er nog te koop staan (701).

Gevolgen

Die krapte heeft gevolgen voor de huizenprijzen in Breda. De gemiddelde verkoopprijs lag eind vorig jaar op 277.000 euro. Ter vergelijking: medio 2015 toen de economie langzaam weer wat begon aan te trekken, lag die prijs in Breda nog op 219.000 euro. Nog iets eerder, in 2012 toen de crisis haar dieptepunt bereikte lag die prijs nog lager en stonden er nog 2.600 woningen te koop. 

Landelijk

Niet alleen in Breda, maar ook landelijk schieten de prijzen om hoog. Maar de gemiddelden liggen over het algemeen flink onder die in Breda. Zeker in steden ten westen van Breda, als Roosendaal en Bergen op Zoom waar de krapte op de woningmarkt veel minder voelbaar is en iemand voor een vergelijkbare woning tienduizenden euro's minder betaalt.

Prijsstijgingen aanhouden

Makelaar Pieter Ashmann van Van der Sande verwacht dat de krapte op de woningmarkt in Breda en daarmee ook de prijsstijgingen nog wel even zullen aanhouden. ''Er liggen natuurlijk plannen om in het Havenkwartier te gaan bouwen en straks op Langendijk. Dat zal wat verlichting gaan geven, maar voordat het zover is, zijn we wel een paar jaar verder.’’

Prijsverschillen

De prijsverschillen binnen Breda zijn groot. Vooral woningen in populaire wijken als Ginneken en Zandberg zijn het afgelopen jaar de pan uit gerezen. Ashmann: ''De wijken met voorloorlogse woningen zijn enorm in trek en dat vertaalt zich in de prijs. Daarbuiten liggen de prijzen wat lager.’’

Rentestijging

Ashmann geeft aan dat hij voor dit jaar en komend jaar de prijzen nog steeds ziet gaan stijgen met zo'n 5 procent. Een remmende werking op de vraag naar woningen en daarmee de prijs gaat mogelijk uit van de hypotheekrente die - zo voorspellen analisten - eind dit jaar zal gaan oplopen. 

Bron: BN de Stem