Vastgoed Actueel woningmarktcijfers

Woningprijzen in juni naar recordhoogte

De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in juni 2018 verder en bereikten opnieuw het hoogste niveau ooit. Ten opzichte van juni 2017 lagen de prijzen van koopwoningen 8,9 procent hoger. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen was in het tweede kwartaal van 2018 voor het eerst hoger dan de piek van het derde kwartaal van 2008. Dit is tevens het hoogste niveau sinds het begin van de prijsindex in 1995, aldus het CBS.

Grootste prijsstijging in Flevoland

Bestaande koopwoningen waren in het tweede kwartaal van dit jaar 8,8 procent duurder dan een jaar eerder. Opvallend was dat van alle provincies Flevoland de grootste prijsstijging had (11,6 procent). In voorgaande kwartalen was dat steeds Noord-Holland.

In Groningen meer huizen verkocht

Het aantal verkochte woningen kwam in het tweede kwartaal uit op bijna 53.000 woningen. Dat is een daling van 9,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. De provincie Groningen was in het tweede kwartaal van 2018 de enige provincie waar het aantal verkopen hoger was dan een jaar eerder. In alle andere provincies lag het aantal transacties lager dan in het tweede kwartaal van 2017. Het sterkst was de daling in de drie randstadprovincies en Friesland.

 

Afname verkoop in steden

In het eerste kwartaal van 2018 kromp in alle vier de grote steden voor het eerst in bijna vijf jaar het aantal verkochte woningen op jaarbasis. Deze afname is in het tweede kwartaal van 2018 groter geworden. In de vier grootste steden lag het aantal verkopen 13 tot 16 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2017.

Bron: CBS