Vastgoed actueel - hypotheek

Woningscan brengt direct kosten in beeld voor verduurzaming woning

Hypotheekverstrekker bijBouwe heeft de duurzame woningscan van HomeQgo geïntegreerd en staat nu online bij haar hypotheekaanbod. De scan moet het voor consumenten en hun adviseurs makkelijker maken om de verduurzaming van woningen via de hypotheek te financieren. Dat schrijft am:web.

Wie zijn huis isoleert of zonnepanelen monteert mag meer lenen, tot 106 procent van de woningwaarde. Toch maken maar weinig consumenten gebruik van deze mogelijkheid bij het afsluiten of oversluiten van een hypotheek. “Een gemiste kans”, aldus Bouwe Kuik, directeur van bijBouwe.

Duidelijkheid

Het blijkt voor velen te ingewikkeld of te duur. Zo liet de NHG in maart 2018 weten dat slechts 5 procent van de huizenkopers geld leent voor verduurzaming. Een obstakel om geld te lenen voor verduurzaming is volgens bijBouwe dat veel huizenkopers geen idee hebben welke verduurzamingsmaatregelen voor hen interessant zijn, hoeveel de installatie kost en wat de financiële- en milieubesparingen op termijn zijn.

3D-model van de woning

Om die drempel te slechten, heeft bijBouwe sinds eind vorige maand een speciale tool die zowel huizenkopers als hun eventuele hypotheekadviseur ondersteunt bij het inzichtelijk maken van de mogelijkheden om de woning te verduurzamen. De geldverstrekker werkt hiervoor samen met HomeQgo. Zij hebben een online rekenmodel ontwikkeld dat een 3D-model van de woning genereert en gegevens over het energieverbruik inschat. Allemaal op basis van beschikbare data uit onder andere het kadaster en hoogtekaarten.

Kosten

Vervolgens kan de klant, alleen of samen met een hypotheekadviseur, met behulp van de tool energiebesparende maatregelen selecteren en een inschatting maken van de kosten. Bovendien toont de tool hoeveel hiermee bespaard kan worden als gevolg van een lager energieverbruik, en in welke mate de CO2-uitstoot daalt.

Offertes opvragen 

Nadat klanten een selectie van verduurzamingsmaatregelen hebben gemaakt kunnen ze via HomeQgo offertes opvragen bij geselecteerde installateurs. Dat is optioneel, de huizenkoper kan ook een ander bedrijf inschakelen. Vervolgens kan de huizenkoper via bijBouwe direct online berekenen hoe de benodigde investering in de hypotheek past en wat de maandelijkse kosten zullen zijn. Op deze manier wil bijBouwe het aantal huizenkopers dat de verhuizing aangrijpt om de nieuwe woning te verduurzamen, verhogen. Omdat het om een nieuw concept gaat, valt nog niet in te schatten hoe groot het effect is.

Bron: am:web