Woningtekort vooral buiten de grote stad

Nederlanders die op zoek zijn naar een woning in een buitenwijk, dorp of in landelijk gebied net buiten de grote stad komen er in hun zoektocht slecht vanaf. Uit onderzoek in opdracht van de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB blijkt dat het woningtekort vooral buiten de grote steden bestaat. De vraag naar huizen is daar groter dan in de stad zelf. 

Tot 15 kilometer buiten de stad

Van het woningtekort komt 64 procent voor in de regio tot 15 kilometer buiten de stad. Een derde deel van het jaarlijkse tekort betreft 'centrumstedelijke' woningen, aldus de onderzoekers. 

Nieuwbouwwoningen

Tegenover het grote woningtekort op de bestaande markt staat volgens het onderzoeksrapport een dalend aanbod aan nieuwbouwwoningen. “De woningen die te koop staan of leegstaan in bijvoorbeeld Hilversum of Groningen heeft niemand iets aan", aldus NVB-directeur Nico Rietdijk.

“In Nederland bouwen we per jaar 20.000 woningen te weinig. Dit vertaalt zich in lange wachttijden bij woningcorporaties en sterke huurverhogingen”, zegt Rietdijk. Verhuurbemiddelaar Pararius concludeerde dat de huurprijzen in de vrije sector flink zijn gestegen door het tekort op de markt.

Bouwvergunningen

Landelijk worden er in 2016 naar verwachting 43.000 bouwvergunningen afgegeven. Dat zijn er tienduizend minder dan een jaar eerder, mede doordat geschikte locaties ontbreken. Vooral in de provincies Utrecht en Noord-Holland blijft de bouw achter bij de vraag. De meeste huishoudens zijn daarbij op zoek naar een grondgebonden woning, waarbij het rijtjeshuis en de hoekwoning nog steeds het populairst zijn.

Oplossen woningtekort

“We moeten tot 220.000 woningen bouwen. Als we daar geen gas op geven de komende jaren dan wordt het tekort nijpend", aldus Rietdijk. Ook volgens de branchevereniging moeten er tot 2020 elk jaar 80.000 woningen worden gebouwd om het woningtekort op te lossen.

Groei huishoudens

De nieuwe woningen zijn nodig om enerzijds de groei van het aantal huishoudens op te vangen. Elk jaar komen er 60.000 huishoudens bij. Daarnaast worden jaarlijks circa 20.000 woningen aan de woningvoorraad onttrokken. In de periode 2020 tot 2025 zijn jaarlijks nog 70.000 nieuwe woningen nodig.

Bronnen:
De Gelderlander
Nu.nl