Woononderzoek: de meest kindvriendelijke buurten

Het klinkt misschien anders dan verwacht, maar stedelijke omgevingen zijn kindvriendelijker dan dorpen en het platteland. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Buurtfacts.

Een basisschool op loopafstand en een groene buurt waar kinderen veilig kunnen spelen: het is het ideaalbeeld van veel ouders die op zoek zijn naar een kindvriendelijke plek om te wonen. Buurtfacts onderzocht waar je in zo’n geval het beste naartoe kunt verhuizen. En ook welke buurten voor kinderen en hun ouders juist niet aantrekkelijk zijn.

Kindvriendelijke plaatsen

De Muziekbuurt in Rijswijk blijkt de meest kindvriendelijkste buurt van Nederland te zijn. Ook plaatsen als Huizen, Bloemendaal, Amstelveen in Noord-Holland, het Gelderse Rheden en het Zuid-Hollandse Wassenaar scoren goed op het gebied van kindvriendelijkheid.

Onaantrekkelijke plaatsen

De meest kindonvriendelijke buurten blijken in de polder te liggen. Zo scoren Ferwerdadiel in Friesland en de gemeenten Bellingwedde en Loppersum in Groningen bijzonder slecht. De meest kindonvriendelijke buurt van Nederland? Zeewolde.

Slechte score

Stedelijke gebieden scoren dus beter op kindvriendelijkheid dan dorpen op het platteland. Hoe dat kan? De buurten die slecht scoren zijn afgelegen huizen op het platteland waar opvang en onderwijs ver te zoeken zijn, en waar kinderen geen sportvereniging in de buurt zullen vinden.

Kijk hier hoe kindvriendelijk jouw buurt is.

Bron: RTL Buurtfacts