Zonnepanelen

Ymere gaat beginnen met het verduurzamen van minimaal 8.500 huurwoningen door led en zonnepanelen, waardoor huurders kunnen besparen op hun energielasten. Dit project wordt niet door de woningcorporatie zelf uitgevoerd, maar door een zogenoemde Energy Service Company (ESCo).

Ymere gaat beginnen met het verduurzamen van minimaal 8.500 huurwoningen door led en zonnepanelen, waardoor huurders kunnen besparen op hun energielasten. Dit project wordt niet door de woningcorporatie zelf uitgevoerd, maar door een zogenoemde Energy Service Company (ESCo). In deze constructie stelt Ymere haar daken beschikbaar aan haar dakpartners, die zelf voor de financiering van het project zorgen.

Nog niet eerder werd door een woningcorporatie op zo’n grote schaal gebruik gemaakt van een ESCo voor zonnepanelen en ledverlichting. In 2016 tekende Ymere hiertoe al een intentieovereenkomst met dakpartners Klomp en Patina. Zonspecialist LENS sloot aan en gezamenlijk werkten de partijen de plannen verder uit.

Energiegebruik

Bijzondere aandacht in die uitwerking gaat naar een integrale aanpak voor het energiegebruik van het Ymere vastgoed. Het gaat, kortom, om meer dan enkel zonnepanelen. Dory Louwerens, directeur Vastgoedbeheer Ymere: “In complexen waar we zonnepanelen kunnen plaatsen, vervangen we ook meteen de oude verlichting in de gemeenschappelijke ruimte door energiezuinige led-verlichting. Dit is meteen een mooi moment om in gesprek te gaan met onze huurders over hoe ze nog meer kunnen besparen op hun energielasten. Op die manier verbinden we betaalbaarheid van de totale woonlasten aan onze milieudoelstelling. Dit leidt veelal tot extra besparingen op de energielasten van de huurder.”

35 miljoen

BNG Bank stelt de komende jaren ruim 26 miljoen beschikbaar aan de ESCo. Dit bedrag wordt nog aangevuld met leningen vanuit het duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam, de crowdfundingsplatformen Zonnepanelendelen.nl en Greencrowd, en de ESCo-partners zelf. In totaal beschikt de ESCo de komende jaren over een investeringsruimte van 35 miljoen.

Gegarandeerd besparen

Op 1 september 2017 kan gestart worden met het beschikbaar stellen van zonnepanelen aan de huurders en het ‘verledden’ van de gemeenschappelijke ruimte in appartementencomplexen. Huurders die kiezen voor het huren van zonnepanelen sluiten daarvoor een contract af met de ESCo. Niet Ymere, maar de ESCo blijft eigenaar van de geplaatste zonnepanelen. Om de financiële besparing voor huurders in de komende 20 jaar zeker te stellen, heeft Ymere wel een voorwaarde gesteld aan de ESCo: iedere Ymere-huurder die kiest voor zonnepanelen moet daardoor gegarandeerd besparen op de energiekosten. Om deze garantie waar te maken, wordt onder andere een reservefonds opgezet door Ymere en de ESCo-partners.

Ymere wil uiteindelijk huurders in al haar regio’s in aanmerking laten komen voor zonnepanelen. Dit betreft dus zowel de huurders van gestapelde woningen als van grondgebonden woningen. En ook Ymere zelf wordt klant bij de ESCo. De eigen kantoorpanden worden door de ESCo voorzien van led en zonnepanelen.