online_veiling

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) gaat vanaf 2 mei in de steden Amsterdam en Groningen van start met de pilot ‘NVM Online Bieden’. Potentiele kopers kunnen via een online platform een bieding uitbrengen op een woning. De biedingen zijn zichtbaar voor alle deelnemers.

Transparantie

Bij ‘NVM Online Bieden’ hebben potentiële kopers de mogelijkheid om via een online platform gedurende een vooraf bepaalde tijdsperiode een bieding uit te brengen op een woning. Het totale biedingsproces wordt door de introductie van ‘NVM Online Bieden’ transparanter, aldus de NVM. Geïnteresseerde kopers kunnen namelijk zien wat andere gegadigden over hebben voor de woning en vervolgens kunnen zij hun bieding aanpassen. 

Geen blinde biedingen meer

Momenteel leveren woningzoekenden op de overspannen woningmarkt in Amsterdam en Groningen hun bod vaak blind bij een makelaar in. De bieder heeft geen idee hoeveel andere bieders er zijn en hij weet ook niet of zijn hoge bod leidt tot het aankopen van de gewenste woning. Blinde biedingen kunnen op deze manier de prijzen onnodig opdrijven. Het online biedingssysteem moet aan deze situatie een eind maken.

‘Geen spelletjes’

“NVM Online Bieden komt voort vanuit de hectiek bij het biedingsproces”, zegt Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). De MVA is de grootste afdeling binnen de NVM. “Het biedverloop wordt inzichtelijker. Het komt voor dat mensen in Amsterdam hun huis voor vier ton verkopen, terwijl de vraagprijs drie ton was. Het blinde gaat er nu van af. Het wordt voor mensen duidelijk dat er geen spelletjes worden gespeeld. Sommige potentiële kopers denken dat namelijk. Door het proces inzichtelijk te maken, haal je die angel eruit.”

‘Geen gekke bedragen meer’

“Via zo’n biedingssysteem kan iedereen zijn zegje doen en mensen kunnen op andere gedachten komen, als zij de biedingen online zien”, zegt Jan Palland, voorzitter van de NVM-afdeling Groningen. “De ‘gekke bedragen’ gaan er door zo’n systeem uit. Met die bedragen zijn wij als makelaars ook niet blij. Hierdoor komt er alleen maar gebakken lucht in de markt en daar zit niemand op te wachten.”

Ervaringen evalueren

De NVM gaat gedurende de pilotfase de betrokken woningverkopers en potentiële kopers (de bieders) ondervragen naar de ervaringen met het systeem. Na afloop zal de NVM met de deelnemende makelaars de pilotfase gaan evalueren.

Inzet door consument

NVM Online Bieden wordt één van de instrumenten voor de verkopers. Palland: “NVM Online Bieden hoort niet standaard bij de verkoop, je kunt ervoor kiezen. Je kunt deze methode ook op een later tijdstip inzetten. Het zal voornamelijk worden gehanteerd bij panden waar veel belangstelling voor is, maar ik zie daarnaast de mogelijkheden om het in te zetten in een wat ruimere markt.” “Het is een wens die we vanuit de consument invullen, maar de verkoper moet zelf beslissen of hij gebruik gaat maken van dit biedingssysteem”, aldus Heinen. 

De pilot ‘NVM Online Bieden’ loopt tot en met 30 juni 2016.