c987a1b31fd3f1f08322280ca0954f48_L

De oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie gaan in de Tweede Kamer een nieuw initiatiefwetsvoorstel indienen voor de villabelasting voor huizen boven 1 miljoen euro.

De oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie gaan in de Tweede Kamer een nieuw initiatiefwetsvoorstel indienen voor de villabelasting voor huizen boven 1 miljoen euro.

Ze vinden dat het kabinet plannen daarvoor heeft uitgekleed door de grens van 1 miljoen toch weer te indexeren voor inflatie. De oppositie wil die indexatie afschaffen, waardoor langzamerhand meer dure huizen onder de hoge belasting komen te vallen. De oppositie was bijzonder teleurgesteld toen het kabinet het oorspronkelijke voorstel van de indexering onlangs introk. 

Voorstel van De Jager

Dat voorstel was in het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie ingediend door toenmalig staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën, nu minister op datzelfde departement. De oppositie wil in grote lijnen het oude voorstel van De Jager weer op tafel leggen. De Jager trok het voorstel onlangs in met het argument dat een villabelasting voor villa’s bedoeld is en niet voor portiekwoningen. Volgens hem zou op termijn het grootste deel van de Nederlandse woningen onder de hoge belasting komen te vallen als je de grens van 1 miljoen niet laat meebewegen met de inflatie.

Sluipmoordenaar

”Als je niet indexeert, ben je een sluipmoordenaar aan het introduceren waardoor steeds meer huizen er onder gaan vallen”, zei hij tegenover BNR Nieuwsradio. In een kort debat in de Kamer begin deze maand verdedigde staatssecretaris Frans Weekers van Financiën de maatregelen.

”Cadeautje van 20 miljard’’ 

Als het kabinet niks zou doen, vallen volgens Weekers over twintig jaar ook huizen die nu 4,5 ton waard zijn al onder de villabelasting. En over dertig jaar ook de huizen die nu 3,5 ton waard zijn, aldus Weekers.De oppositie gelooft daar niet in. GroenLinks concludeerde in dat debat begin februari dat het kabinet het 
welvarender deel van de natie in de periode tot 2040 een ”cadeautje van 20 miljard euro’’ geeft.

[bron: Nu.nl]