10 tips voor een goede pitch

Ook dit jaar wordt van de genomineerden voor de juryprijs gevraagd om een pitch van twee minuten voor te bereiden. Dit om de uitreiking een stuk spannender en interactiever te maken. Met deze pitch proberen zij de jury te overtuigen dat zij De Woningmakelaar van het Jaar Jury Award verdienen.

Hieronder enkele tips voor een goede pitch.

1. Zorg voor een pakkende openingszin

Begin uw pitch met een overtuigende bewering of belofte. Hiermee pakt u meteen de aandacht van het publiek en de jury.

2. Zoom in

U heeft maar twee minuten de tijd om de jury ervan te overtuigen dat u met een award naar huis zou moeten gaan. Het is dus onmogelijk om alles te vertellen wat u tot de geschikte winnaar maakt. Zoom daarom in op een onderdeel. Dit maakt de pitch duidelijker en daarmee interessanter voor de luisteraar.

3. Ben het publiek

Natuurlijk bent u in dit geval degene die presenteert. Echter is het belangrijk om stil te staan bij de ervaring van het publiek en de jury. Vraag uzelf af: Zou ik graag naar mijn eigen presentatie willen luisteren. Als u denkt dat uw verhaal niet levendig genoeg is, zorg er dan voor dat u er net wat meer pit in stopt.

4. Verrassende elementen

Gebruik wat verrassende elementen zodat u de afdwalende luisteraar weer terug in het verhaal trekt. Gebruik bijvoorbeeld wat beeldmateriaal of een korte video. Zo zorgt u voor voldoende afwisseling binnen uw pitch. (Let wel op, het is niet toegestaan om uw volledige pitch met video te ondersteunen).

5. Elevatorpitch

Om een goede pitch te kunnen geven is het handig om uw pitch van twee minuten ook voor te bereiden als een elevatorpitch. Het idee van een elevatorpitch is dat u een persoon binnen 30 seconden over kan halen om naar uw presentatie te komen luisteren. Wanneer u dit kunt, is voor uzelf de kern van het verhaal duidelijk. Bovendien heeft u zo iets om op terug te vallen wanneer u tijdens de pitch in tijdnood komt.

6. Afsluiting

Bereid een laatste zin voor. Zo voorkomt u ‘Oh, ja dat was het’ wanneer u het zwarte scherm van uw laatste dia ziet.

7. Praat rustig

Zorg ervoor dat u de pitch rustig brengt en dat u duidelijk praat. Probeer niet in de korte tijd een stortvloed van informatie over het publiek en de jury heen te gooien.

8. Wees energiek

Niet iedereen vindt het makkelijk om een verhaal voor een publiek te houden. Het kan heel spannend zijn, waardoor u misschien erg geconcentreerd en serieus over komt. Dit is natuurlijk niet erg en niet gek. Probeer er toch energie uit te halen en zo uw verhaal met plezier over te brengen op het publiek en de jury.

9. Oefen

Oefenen, oefenen, oefenen. Niet iedereen is een geboren presentator of presentatrice. Daarom is het belangrijk om uw presentatie enkele keren te repeteren. Voor velen moet een presentatie toch wel twee keer eerder worden voorgedragen, zodat het tijdens de uitreiking helder en opgeknutseld overkomt.

10. Ben niet afhankelijk van uw powerpoint

Het gebruiken van een Powerpoint mag. Let echter wel op dat u niet teveel naar het scherm kijkt en hierdoor met uw rug naar het publiek en de jury komt te staan. Zorg ervoor dat de powerpoint slechts een geheugensteuntje is. Beeld gebruiken is toegestaan. Het is belangrijk dat het beeld goed aansluit bij wat u op dat moment verteld.