Ruim helft Nederlanders negatief over de woningmarkt

Meer dan de helft van de Nederlanders is negatief over de woningmarkt. Ze vinden het nu een slecht moment om een huis te kopen. Het beperkte woningaanbod en de slechte betaalbaarheid zijn de schuldigen. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis.

Nooit eerder beoordeelden zoveel mensen (51%) de huidige tijd als een ongunstig moment om een huis te kopen. Slechts 13% vindt het wel een geschikt moment voor de koop van een woning. In december 2008 was de stemming voor het laatst bijna zo laag. Toen was de slechte economische situatie de oorzaak van het lage vertrouwen.

Invloed van de coronacrisis neemt af

Nederlanders maken zich minder ongerust over de gevolgen van de coronacrisis. In april vorig jaar speelden de onzekerheden door de coronacrisis voor 83% van de Nederlanders een rol, in april van dit jaar laat nog 58% zijn vertrouwen in de woningmarkt afhangen van corona.

Ook onder deze groep nemen de zorgen over de woningmarkt toe. Een ruime meerderheid van de Nederlanders (80%) verwacht dat de huizenprijzen de komende tijd verder doorstijgen. Slechts 2% verwacht een prijsdaling. Kort na het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 dacht nog 20% dat de huizenprijzen zouden gaan dalen.

Consumentenvertrouwen nog positief

De Eigen Huis Marktindicator komt in april uit op 105 punten: 5 punten boven de neutraalwaarde van 100. Dit komt vooral doordat consumenten hebben ervaren dat de huizenprijzen afgelopen jaar omhoog zijn gegaan en ditzelfde beeld verwachten voor het komende jaar.

’Slechts een op vijf vreest gevolgen coronacrisis’

Dat Nederlanders zich minder zorgen maken over de coronacrisis, blijkt ook uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van De Hypotheker. 62% van de Nederlanders verwacht dat een ‘huizenbubbel’, die het gevolg is van de extreem stijgende huizenprijzen, in enkele jaren weer uiteen zal spatten. Toch is ‘slechts’ een op de vijf (19%) bang dat de financiële gevolgen van de coronacrisis ook invloed zullen hebben op hun eigen woonsituatie of hypotheek. Zo verwacht het overgrote deel zelf niet te worden geraakt, blijkt uit het onderzoek.

In het eerste ‘coronajaar’ steeg het aantal hypotheekaanvragen met bijna 10% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral huizenbezitters waren sinds het begin van de crisis actief op de woningmarkt: zo steeg het aantal oversluitingen tussen april 2020 en maart 2021 met 20% in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar. Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de verbetering van de woning is in het ‘coronajaar’ sterk gestegen: met 41% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Jonge huizenkopers vrezen invloed coronacrisis het meest

Als het specifiek gaat om het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning, is de grootste stijging in het eerste ‘coronajaar’ zichtbaar bij jonge huizenkopers tot 35 jaar (+17%). Het gemiddelde hypotheekbedrag voor deze leeftijdscategorie steeg met 11% en bedraagt nu 277.000 euro.

Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker: “Door de stijgende huizenprijzen wordt het echter niet gemakkelijker voor deze groep huizenkopers, waar de urgentie het grootst is. De angst dat de financiële gevolgen van de coronacrisis invloed gaan hebben op het eigen huis of hypotheek is bij de Nederlanders tot 35 jaar dan ook groter: bijna drie op de tien (28%) is hier bang voor.”

Coronacrisis versnelt de trek uit de stad naar het platteland