Breed

“Het huuraanbod neemt weer toe”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. Op verzoek van Vastgoed stelde hij meerdere ranglijsten van de grootste verhuurmakelaars samen: de Top 25 individuele verhuurmakelaars, Top 25 verhuurmakelaars inclusief overkoepelende franchise-organisaties en een reeks top vijf verhuurmakelaars in diverse steden. De volledige lijsten zijn vanaf maandag 8 augustus onder dit artikel te downloaden.

“Het huuraanbod neemt weer toe”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. Op verzoek van Vastgoed stelde hij meerdere ranglijsten van de grootste verhuurmakelaars samen: een lijst bestaande uit 25 individuele verhuurmakelaars, een tweede lijst inclusief overkoepelende franchise-organisaties en een reeks top vijf verhuurmakelaars in diverse steden. De volledige lijsten zijn onder dit artikel te downloaden.

De grootste individuele verhuurmakelaars zijn gevestigd in Den Haag en Rotterdam: zij bezetten plek een tot en met drie in de Top 25 verhuurmakelaars, voor Vastgoed samengesteld door online huurplatform Pararius. De best scorende Amsterdamse verhuurmakelaar komen we pas tegen op de vijfde plaats. Opmerkelijk is ook dat er geen verhuurmakelaar uit Utrecht in de top 25 staat, maar wel een uit Roosendaal. 

Alle lijsten zijn samengesteld op basis van het aantal aangeboden huurwoningen op het online platform in het jaar eindigend op 1 juli 2016. Pararius heeft een marktaandeel van zeventig procent van de Nederlandse huurmarkt, dus de lijsten geven vrij nauwkeurig aan hoe verhuurmakelaars presteren. Volgens de Groot springen meerdere dingen in het oog: Overbruggingsverhuur.nl, Duinzigt en Rotterdam Apartments behoren in de afgelopen twaalf maanden tot de grootste verhuurmakelaars als het gaat om individuele vestigingen. Hij zegt het absoluut knap te vinden dat Overbruggingsverhuur.nl vanuit één enkele vestiging in Den Haag haar positie heeft weten te behouden. Vooral omdat de koopmarkt weer aantrekt en het segment waarin Overbruggingsverhuur.nl actief is – namelijk de verhuur via de Leegstandwet van woningen die langere tijd te koop stonden – alweer slinkt.  “Nu de koopmarkt weer volop draait is er minder noodzaak voor woningbezitters voor verhuur onder de Leegstandwet. Daarmee zou je verwachten dat zij in positie gedaald zouden zijn.”

De verklaring is onder meer dat de koopmarkt niet overal in Nederland dezelfde ontwikkeling doormaakt. Koen Elfrink van Overbruggingsverhuur.nl vertelt dat een woning in Amsterdam gemiddeld genomen snel verkoopt in de huidige markt, maar in Kerkrade, Veendam en tal van andere plaatsen is dat niet het geval. “De situatie is overal verschillend,  vandaar dat ik zeg: er is niet één Nederlandse huurmarkt, de situatie is overal anders.” 

De nummer twee op de lijst van individuele verhuurmakelaars is Duinzigt. De Groot noemt deze makelaar uit Den Haag een absolute local hero. Het bedrijf maakt geen deel uit van een keten, werkt in de regio Den Haag en volgens de telling werden er het afgelopen jaar via Pararius maar liefst 1.041 woningen van deze verhuurmakelaar aangeboden. 

Koek minder snel op in Eindhoven 

Opvallend is dat Brabant een enorm grote verhuurmarkt kent met een aantal groot spelers in de regio Eindhoven. Er staan maar liefst vier individuele vestigingen uit Eindhoven in de top 10. Bovenaan in deze regio staat Rotsvast Eindhoven. Arno Vervoord, eigenaar van deze vestiging, vertelt dat de regio een grote aantrekkingskracht heeft op expats vanwege de universiteit, high tech campus van ASML en Philips en Brainport, een op high tech gericht samenwerkingsverband in de regio. “Tussen de 85 en 90 procent van onze klanten zijn expats. We richten ons niet alleen op de verhuur, maar gaan steeds meer richting beheer en service. We regelen de schoonmaak, zorgen dat de boodschappen in huis zijn. Dat de koelkast is gevuld.”

Vervoord meldt overigens dat ook de vestiging van Rotsvast in Amsterdam-Zuid een aardige groei laat zien. Het grote verschil tussen de huurmarkt in Eindhoven en Amsterdam is volgens hem dat er in Amsterdam veel meer partijen actief zijn als het gaat om verhuur van woningen. “In Amsterdam zijn het er ongeveer tweehonderdvijftig en in Eindhoven rond de veertig.”

Dit verklaart ook mede waarom er vier spelers uit de regio Eindhoven in de top 10 staan en slechts twee uit Amsterdam. De koek moet in Amsterdam over veel meer partijen verdeeld worden.

Roosendaal versus Utrecht

Er is opvallend genoeg geen verhuurmakelaar uit Utrecht in de top tien te vinden. Zelfs niet in de top 25. De vijf grootste spelers in Utrecht komen niet verder dan een aantal woningen tussen de tweehonderd en driehonderd in de afgelopen twaalf maanden (tot 1 juli 2016). CS Wonen uit Roosendaal komt daar wel bovenuit met 397 woningen. Het gaat dan om het aantal woningen dat in die periode via het platform Pararius is aangeboden. Hoe kan het dat een speler uit Roosendaal het beter doet dan een verhuurmakelaar uit Utrecht? Het antwoord is niet in één reden te vangen. 

CS Wonen richt zich op doelgroepen zoals starters, gepensioneerden die hun huis hebben verkocht en een appartement willen huren, expats en particulieren. Maar ook op uitzendkrachten die in de regio werken, bijvoorbeeld in Antwerpen. Chris Schillemans van CS Wonen noemt een belangrijke reden waarom zijn bedrijf goed scoort: er is veel ruimte voor nieuwbouw in de regio Roosendaal. “We hebben hier een pro-actief bestuur dat herontwikkeling en nieuwbouw stimuleert. Lokale ondernemers en beleggers worden ondersteund in hun initiatieven waardoor projecten variërend van tien tot zestig woningen ontwikkeld worden. Er wordt samengewerkt in heel de keten waardoor alle doelgroepen bediend kunnen worden. Wij zijn erg blij dat wij met deze partijen aan tafel mogen zitten.” Hij vertelt dat er in de regio Roosendaal en Bergen op Zoom zeven regionale verhuurmakelaars actief zijn, naast landelijke spelers. 

In Utrecht is het een ander verhaal. Daar is het meer dringen: aardig wat spelers en onvoldoende aanbod van woonruimte dat verhuurd kan worden. 4-Freedom, de nummer twee op de Utrechtse lokale lijst met 261 woningen die in een jaar tijd op Pararius werden aangeboden, vertelt dat de regels van de gemeente het ook niet altijd makkelijk maken. “Hier geldt de hospitaregel, wat erop neerkomt dat een ruimte aan maximaal twee personen mag worden verhuurd. De hoofdreden is dat de gemeente hiermee de startersmarkt een boost wil geven, maar onze kerndoelgroep is studenten.” 4-Freedom is overigens ook actief in andere steden en telt in totaal vijf vestigingen.

Tekort aan woningen 

Het geringe woningaanbod speelt veel verhuurmakelaars parten. Sander Koops van Koops Makelaardij in Haarlem, met 225 woningen op Pararius in een jaar tijd de nummer een op de Haarlemse lokale lijst en nummer twee in Amstelveen, maar niet vertegenwoordigd in de landelijke Top 25, stopt veel tijd in acquisitie. “Bij het Kadaster vragen we op wie er meerdere panden in bezit heeft en die personen schrijven we aan in de hoop dat ze panden in de verhuur willen doen.”

Hij vertelt ook dat er nieuwe beleggers op de markt komen die panden kopen om te verhuren omdat de rente (op de bank) zo laag is dat daar te weinig rendement is te behalen. “Eerder voerde ik zeg maar één keer in de maand gesprekken met beleggers die bijvoorbeeld woningen van rond de tweehonderdvijftigduizend euro (koopprijs) in de verhuur wilden gaan doen. Nu zijn het er wel vijf per week.”

Download hieronder de volledige overzichten van de Verhuurmakelaars Top 25.