Het omstreden Energielabel dat sinds 1 januari 2008 verplicht is bij verkoop of verhuur van een huis, kent meer tegenstanders dan voorstanders. Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Het omstreden Energielabel dat sinds 1 januari 2008 verplicht is bij verkoop of verhuur van een huis, kent meer tegenstanders dan voorstanders. Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Van de ondervraagde consumenten was 26 procent tegen het Energielabel en 20 procent voor. Ruim een maand na de invoering blijkt 40 procent van de Nederlandse huishoudens bekend te zijn met het label.

Te duur
De ondervraagden zijn tegen het label vanwege de kosten en de manier waarop de keuring plaatsvindt. De tegenstand is groter onder huiseigenaren (35 procent) dan onder huurders (13 procent). Reden van dit verschil is vermoedelijk dat de huiseigenaren het certificaat zelf moeten bekostigen en de huurders niet.

Toegevoegde waarde
Voor beide groepen geldt dat iets meer dan een kwart een certificaat wel een toegevoegde waarde vindt hebben. Huiseigenaren vinden alleen dat er te veel kosten verbonden zijn aan de certificering. Een Energielabel is vanaf 150 euro te krijgen. Meer dan de helft van de eigenaren zou eerder bereid zijn te investeren in een certificaat als de overheid daarop subsidie verleent.

Makelaars niet enthousiast
Het consumentenprogramma Radar volgde met een verborgen camera makelaars die een aantal woningen bezochten. De makelaars zeiden stuk voor stuk dat er nog veel onduidelijkheid is over het Energielabel en dat zij er niet aan meewerken. Wie aandringt kan wel een Energielabel krijgen, maar volgens de makelaars is dat nog niet veel voorgekomen. Dit het zou het gevolg zijn van het ontbreken van een sanctie op het niet verstrekken van een Energielabel.

Veel verschillen bij toekenning
Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie kan de notaris geen dienst weigeren als in de koopakte wordt opgenomen dat zowel de verkoper als de koper geen Energielabel willen. Tv-programma Radar constateerde eerder al dat voor hetzelfde huis door drie verschillende adviseurs een ander Energielabel werd afgegeven.

Bron: Perspectief