funda vernieuwt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft woensdag geuit positief te oordelen over de volgorde van de zoekresulaten op de vernieuwde website van funda. De melding dat woningen van NVM makelaars boven woningen van niet-NVM makelaars worden getoond, waartoe de ACM funda had verplicht, is daarom niet langer nodig.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft woensdag geuit positief te oordelen over de volgorde van de zoekresulaten op de vernieuwde website van funda. De melding dat woningen van NVM makelaars boven woningen van niet-NVM makelaars worden getoond, waar de ACM bij funda op aan had gedrongen, is daarom niet langer nodig.

Eind 2015 vernieuwde funda haar website en zoekmachine. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had eerder aangedrongen op meer onafhankelijke zoekresultaten en is de afgelopen periode nagegaan hoe de aanpassingen in de praktijk werken. De volgorde in de zoekresultaten op woningwebsite funda hangt sinds vernieuwingen inderdaad niet meer af van de branchevereniging waarbij de makelaar is aangesloten. Hierdoor is het woningaanbod op funda duidelijker en relevanter voor consumenten, zo luidde de conclusie van de ACM woensdag.

Funda reageert neutraal op het bericht: “Wij hebben onze website niet vernieuwd op aandringen van het ACM, maar om in te spelen op de veranderende behoefte van de consument die zo relevant mogelijke informatie wil en meer visuele content, allemaal optimaal getoond op mobiel.” 

Vermelding 

In een in 2012 door ACM uitgevoerde marktscan was geconstateerd dat huizen van NVM makelaars standaard hoger in de zoekresultaten op funda stonden, dan huizen van niet-NVM makelaars. Huizenkopers zagen hierdoor het woningaanbod van VastgoedPro en VBO Makelaars minder snel. Naar aanleiding van die marktscan sprak ACM in 2013 met funda af dat zij bezoekers van haar website erop zou attenderen dat woningen van NVM makelaars altijd bovenaan de zoekresultaten verschijnen. ACM concludeert nu dat het woningaanbod van niet-NVM makelaars in het zoekresultaat niet meer standaard onder het aanbod van de NVM makelaars wordt getoond. In plaats daarvan is de volgorde van de huizen  nu meer een logisch gevolg van de zoekcriteria van de consument, ongeacht de branchevereniging. ACM is positief over deze vernieuwing: “Met de vernieuwde website is de verplichtgestelde vermelding niet langer meer nodig.” 

Wel meer betalen

‘Overigens is er nog geen sprake van een volledig gelijke behandeling van makelaars op funda’, aldus de ACM. Makelaars die lid zijn van VastgoedPro en VBO Makelaar moeten bijvoorbeeld nog wel meer betalen dan NVM makelaars voor plaatsing van hun woningaanbod op Funda. Hierover loopt nog een rechtszaak. ACM ziet daarom op dit moment geen aanleiding om dit in de tussentijds nader te onderzoeken.

‘Meerdere websites bezoeken voor een compleet overzicht’

ACM benadrukt dat een deel van het woningaanbod niet of met beperkte informatie te vinden op funda. “Dit betreft met name woningen die worden aangeboden door makelaars die niet bij een branchevereniging zijn aangesloten. Voor een volledig overzicht van het woningaanbod zal een consument meerdere bronnen moeten raadplegen. Andere bronnen zijn onder andere Jaap.nl, huizenzoeker.nl, huislijn.nl, marktplaats.nl, jumba.nl, hoomly.nl en sociale media.”

Bron: ACM