Wrap up Real Estate Connect. Het kan echt anders: zet nu de eerste stappen

Boris Geheniau en Frans Kofflard vatten het grootste makelaarscongres van de VS, de Real Estate Connect van Brad Inman, voor u samen. Vier take-away's waar iedere makelaar, ook in Nederland, direct mee aan de slag kan en moet: tijd, personalisatie, marketing communicatie en mensenwerk.

Tijd

Ga nú zo slim mogelijk werken. Tijd is het enige wat u uw klanten te bieden heeft. De digitalisering heeft het monopolie op vakkennis allang opgeheven en heeft ervoor gezorgd dat uw klanten gewend zijn geraakt aan een instant en on demand cultuur waarin zij alles wat zij willen, direct kunnen krijgen. Als ze bij u niet exact datgene kunnen krijgen wat zij willen of daarop moeten wachten, kunt u ze verliezen. Automatiseer dus uw processen waar mogelijk, zodat u zich kunt bezig houden met het enige dat telt: de klant. Bij automatiseren geldt: meten is weten. Uw eigen data  vertelen u welke delen van het proces geautomatiseerd kunnen worden en maak het persoonlijk.

Personalisatie

Ken uw klant. Consumenten willen op een persoonlijke manier worden geboeid, anders houdt u hun aandacht en klandizie niet vast. De digitale wereld biedt een schat aan informatie over uw klanten, dus gebruik die kennis. Check hun sociale profielen, analyseer uw eigen data. Wederom: meten is weten. Op die manier kunt u ook slim en persoonlijk automatiseren. Met de juiste boodschap en tone of voice, afgestemd op de ontvanger, verstuurd op het juiste moment, kan dat automatisch gegenereerde mailtje na een eerste informatieverzoek, toch heel persoonlijk aanvoelen. Want voelen staat centraal: beleving heeft het gewonnen van informatie. De sec gegevens van een pand zullen geen kijkers meer trekken, een website waarop te beleven is hoe het voelt om op een plek te wonen, inclusief testimonials, video en VR, niet alleen van het huis maar zeker ook van de buurt; daarmee gaat u het verschil maken.  

Marketing communicatie

Marketing communicatie is inmiddels het belangrijkste onderdeel van het makelaarsvak geworden. Maar er zijn inmiddels zoveel instrumenten en kanalen dat u waarschijnlijk door de bomen en bos niet meer ziet en daardoor de kanalen die u gebruikt, niet maximaal benut. Denk dus eerst goed na. Over uw doel, uw proces en subprocessen. En meet alles door. Dan wordt vanzelf duidelijk wat uw volgende handeling of investering zou moeten zijn. Maak dan keuzes voor specifieke instumenten en kanalen, waaronder social media. Kies enkel die kanalen die voor uw doel en doelgroep het beste werken, doe dat maximaal en steek geen tijd en energie in andere kanalen. Ook hier geldt weer: automatiseer waar mogelijk. Investeer nu in marketing automation; dat neemt al een vlucht in Nederland en is de nieuwe standaard aan het worden. Verdiep u ook nu alvast in Artificial Intelligence en Chatbots; de mogelijkheden worden door makelaars in de VS al flink benut. Sorteer nu voor, dan hoeft u straks niet de concluderen dat u de afslag heeft gemist.

Mensenwerk

Het instrumentarium zal voortdurend veranderen en er zijn heel veel digitale intitiatieven die delen van het makelaarswerk overnemen. Toch blijft het makelaarsvak mensenwerk, zo blijkt tenminste uit de praktijk in de VS. Juist in een tijd waar mensen continu achter een beeldscherm zitten, het gewend zijn om geautomatiseerde reacties te krijgen en nu zelfs beginnen te praten met chatbots, bent u het, die het verschil kan maken. Steek uw tijd en oprechte aandacht in uw klant. Alleen in uw klant en niet in randzaken die geautomatiseerd of uitbesteed kunnen worden. Wees slim, meet alles, weet exact wie u voor zich heeft, zorg ervoor dat ieder contactmoment indruk maakt (geautomatiseerd of niet), en geef uw (potentiële) klanten echt iets te beleven.  

   

 

Geef uw commentaar