Vastgoed Actueel Interview Rotmans Dag van het Vastgoed

Vastgoed Actueel was als mediapartner betrokken bij De Dag van het Vastgoed, op 7 november georganiseerd door branchevereniging Vastgoedpro. Op deze dag in Amsterdam stond alles in het teken van duurzame energie en de weg daarnaartoe. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus universiteit, had een vlammend betoog over de aanvliegroute. Redacteur Judith Bakkers voelde hem na zijn lezing aan de tand en blogt over haar ervaringen.

Vastgoed Actueel was als mediapartner betrokken bij De Dag van het Vastgoed, op 7 november georganiseerd door branchevereniging Vastgoedpro. Op deze dag in Amsterdam stond alles in het teken van duurzame energie en de weg daarnaartoe. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus universiteit, had een vlammend betoog over de aanvliegroute. Redacteur Judith Bakkers voelde hem na zijn lezing aan de tand en blogt over haar ervaringen.

Digitale roofridders

Als een pastoor predikte Rotmans onheil en verdoemenis, als we niet heel snel van onze zondige paden zouden terugkeren. Een boodschap die bij veel van de 600 aanwezige makelaars hard binnenkwam. De wetenschapper tekende eerst het grotere plaatje alvorens op het onderwerp van de dag te komen. Volgens hem zitten we in een verandering van tijdperk. Er is een digitale en duurzame revolutie gaande, waar alles draait om data als smeerolie van de nieuwe digitale economie. Net als tijdens de industriële revolutie zijn mensen bang voor robots en digitale roofridders als Google, FB en Uber. “Maar laat u niets wijs maken, wees niet bang”, stelde hij zijn publiek gerust. “Alles zal goedkomen.”

Crisis en chaos

Eerst voorziet de Erasmus-wetenschapper een nieuwe financiële crisis en chaos, maar net als na de twee wereldoorlogen zal uit de puinhopen iets moois oprijzen. De nieuwe wereldorde. Waarin we de plastic planet hebben schoongeveegd, we de natuur en onszelf niet meer vernietigen en de energietransactie voltooid is. “Maar daar moeten we allemaal wel mee opschieten”, meent de oprichter van Urgenda, “want we hebben nog maar tien jaar om iets te doen.” Gedragsverandering zal daarbij de moeilijkste factor zijn.

Transitie in volle gang

Toch was deze bevlogen spreker ook hoopvol. We kunnen de bossen, zeeën en de lucht redden door zo snel mogelijk van fossiele grondstoffen af en op duurzame energie over te stappen. Anders bouwen en ontwikkelen, samen met de natuur in plaats van tegen de natuur is een dringende verandering. En in plaats van polderen overstappen naar een decentrale duurzaamheidsinfrastructuur. Volgens Rotmans is Nederland wel volop bezig met de energietransitie. Maar nog niet snel genoeg, wat naar voren komt uit onze positie op de 27ste plaats, onderaan op de Europa duurzaamheidsranglijst. “Om weer bovenaan te komen moeten we de huizen, verkeer, landbouw en industrie in een snel tempo verduurzamen”, blijft zijn boodschap.

Makelaar, doe mee!

Tijdens het vraaggesprek met Vastgoed Actueel bleek dat de duurzaamheidspastoor ook op microniveau kan meedenken. Woningen verduurzamen wordt een taaie opgave, maar biedt ook een enorme kans voor de makelaar. “Wacht niet op de politiek, maar ga zelf aan de slag”, spoort Rotmans aan. “Als makelaars zich verdiepen in deze problematiek en oplossingen, door bijvoorbeeld een duurzaamheidscursus te doen, bieden ze toegevoegde waarde en kunnen ze zich onderscheiden van collega’s.” Makelaars die achterblijven worden ingehaald door energie- en duurzaamheidmakelaars, verwacht hij. Hij nodigde vervolgens alle makelaars van harte uit zijn 2-daagse cursus duurzaamheid te volgen en met hem een rondje te maken langs duurzame projecten in Nederland.

Bekijk hieronder het vraaggesprek van Vastgoed Actueel door Judith Bakkers met Jan Rotmans: