vastgoed actueel - hypotheekshopnieuws

'Achterblijvende verduurzaming kan groot risico vormen voor geldverstrekkers'

Waar de politieke spanningen tussen Amerika en China vorige week verminderden, namen die juist toe rond Syrië en Rusland. De Chinese president Xi Jinping kondigde in een toespraak aan dat de Chinese economie meer open zal worden voor buitenlandse investeerders. Ook zal China de importheffingen op onder meer auto’s gaan verlagen. Hierdoor verdwenen de zorgen over het handelsconflict naar de achtergrond. In plaats daarvan houden op dit moment de bombardementen op Syrië en de nieuwe Amerikaanse economische sancties tegen Rusland de gemoederen bezig. Tegelijk zorgde de positieve economische verwachting van de ECB vorige week weer voor een toename van het vertrouwen. Dat meldt De Hypotheekshop.

Voor het eerst dit jaar verhoogde geen enkele geldverstrekker de hypotheekrente. De gemiddelde hypotheekrentes daalden licht door een aantal verlagingen van onder meer Aegon. Na eerder NN en ING, maakten Rabobank en wederom ING tijdelijke renteacties bekend. Dit lijkt een nieuwe trend te zijn. Op deze manier willen aanbieders tijdens de piekmaanden (extra) hypotheekaanvragen binnenhalen, ook op rentevaste perioden waarop ze anders minder concurrerend zouden zijn, stelt De Hypotheekshop

Financiële risico's

Centrale banken uit meer dan dertig landen vroegen vorige week aandacht voor de financiële risico's die klimaatverandering met zich meebrengt. Voor geldverstrekkers kan een achterblijvende verduurzaming van de onderpanden in hun hypotheekportefeuille op termijn een groot risico vormen. Mede door stimulering vanuit de overheid bieden steeds meer aanbieders daarom extra ruimte aan klanten om bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of woningisolatie (deels) mee te financieren. Bij enkele geldverstrekkers komen klanten zelfs in aanmerking voor rentekorting als ze hun woning energiezuiniger maken.

Bron: De Hypotheekshop