Vastgoed actueel - belgie

'Nederlanders kopen steeds vaker woning over de grens'

Na acht jaar stilte steken Nederlanders opnieuw de grens over, op zoek naar een goedkoper optrekje in België. Oorzaak: de woningprijzen in Nederland zijn de voorbije maanden als een raket de hoogte ingeschoten. Dat blijkt uit een analyse van Hillewaere Vastgoed, een van de grootste Antwerpse vastgoedmakelaars, die spreekt van een verdubbeling qua verkoop aan Nederlanders in het laatste half jaar. Vooral villa’s met een prijskaartje tussen 300.000 en 600.000 euro zijn geliefd bij Nederlanders.

Na de serieuze woningcrisis waar Nederland sinds 2007 mee hadden af te rekenen, is de Nederlandse woningmarkt nu in korte tijd overhit geraakt. Het aanbod aan huizen, appartementen en villa’s is er al bij al beperkt, zeker in de steden, maar de vraag neemt sinds korte tijd opnieuw fors toe. Gevolg is dat de woningprijzen er inmiddels sterk zijn gestegen. Zeker in de 15 grootste Nederlandse steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Haarlem. Opvallend is dat deze forse prijsstijgingen intussen ook de randgemeenten hebben bereikt. Zeker in Zuid-Nederland kijken vooral prijsbewuste, jonge gezinnen nu met bijzondere interesse naar woningen net over de grens met België.

Extra aantrekkelijk

Dat de registratierechten voor de eerste woning in Vlaanderen sinds vrijdag 1 juni gedaald zijn van tien naar zeven procent, heeft het Vlaamse vastgoed alleen maar extra aantrekkelijk gemaakt bij Nederlandse kandidaat-kopers. Het verschil is inmiddels bijzonder groot geworden. Zo betaalt u in Tilburg nu al gemakkelijk 365.000 euro voor een rijhuis van 26 jaar oud met een perceeloppervlakte van 249 m². In Ravels, in Antwerpen, vind je voor 30.000 euro minder al snel een mooie stadswoning van 15 jaar oud met een perceeloppervlakte van 588 m².

Ook in het hogere segment is het verschil significant. Zo betaalt u in Tilburg voor een villa met vier slaapkamers, een perceeloppervlakte van 283 m² en een tuintje gemakkelijk 475.000 euro. Voor hetzelfde geld vindt u in Ravels al een villa met zeven slaapkamers, een perceeloppervlakte van 1.562 m² en een grote tuin.

Tweede golf

Dat Nederlanders in grote getalen de grens oversteken om zich in Vlaanderen te ‘settelen’, is niet nieuw. In de jaren 2000-2009 trokken al vele honderden noorderburen naar de Kempen omwille van fiscale redenen of lagere woningprijzen. De financiële en economische crisis maakte een einde aan die migratiegolf.

“Na acht jaar relatieve stilte ziet het er dus naar uit dat een tweede golf zich op gang heeft getrokken. Wij verwachten dat huizenjagers uit de grote Nederlandse steden de komende maanden nog vaker zullen uitwijken naar omliggende gemeenten. Bijgevolg zullen ook daar de prijzen blijven stijgen en lonkt Vlaanderen'', stelt Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed

Vlaamse woningprijzen

Ook Belgen die in het noorden van het land op zoek zijn naar een woning kunnen op termijn het effect van een tweede migratiegolf uit Nederland voelen.

Bron: Bouw en Wonen