Ook kleine appartementen populair in de grote steden. Stockphoto

Oververhitte woningmarkt dwingt huurders tot concessies

9 op de 10 huurwoningzoekenden op Pararius zijn bereid een kleinere woonoppervlakte, buitenruimte of minder luxe woning accepteren om toch op de voor hen ideale locatie te kunnen wonen. Dat blijkt uit onderzoek van het koop- en huurwoningplatform onder ruim 1.400 woningzoekenden. 

Woningzoekenden op Pararius vinden de staat van de buurt de belangrijkste factor bij de keuze voor een woning, gevolgd door de aanwezigheid van voorzieningen als winkels en reistijd naar werk.

Leeftijd bepalend voor criteria omgeving

Onder ‘staat van de buurt’ wordt verstaan of de buurt veilig, schoon en goed verzorgd is. De mate van belangrijkheid hangt samen met leeftijd: hoe ouder woningzoekenden zijn, hoe belangrijker de staat van de buurt wordt. Jongeren onder de 25 jaar vinden de reistijd naar werk en de aanwezigheid van voorzieningen doorslaggevend in hun keuze. Zij hechten minder waarde aan de buurt, terwijl mensen in leeftijdscategorieën tussen de 35 en 65 jaar de staat van de buurt op nummer één zetten. Reistijd naar werk komt voor hen op de derde plek.

Kleiner wonen als alternatief

Concessies willen mensen vooral doen op woonoppervlakte; ruim de helft van de respondenten is bereid hierop in te leveren om op de locatie te kunnen wonen die zij voor ogen hebben. Ook zouden veel woningzoekenden een tuin (47%) of een mooie badkamer (39%) opgeven. Een extra kamer is voor alle woningzoekenden veel waard: slechts een kwart van hen zou ook een woning met minder kamers huren of kopen.

Reistijd naar werk maximaal een uur

Ruim 90 procent van de respondenten geeft aan niet langer dan een uur te willen reizen van en naar hun werk. Hoger opgeleiden zijn bereid langer te reizen dan lager opgeleiden; drie kwartier reizen is voor hen nog acceptabel, terwijl lager opgeleiden liever niet langer dan 37 minuten uittrekken voor het forenzen.

Consequentie stads wonen

Het merendeel van de woningzoekenden op Pararius, zoekt een woning in een grote stad waar over het algemeen de woningmarkt oververhit is. 36 procent van de 1427 respondenten zoekt een woning in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag. Daaronder staan grote steden als Leiden, Groningen, Eindhoven, Nijmegen en Breda in de Top 10.

Bijstellen of uitwijken

Een groot deel van de woningzoekenden is bereid uit te wijken naar een andere locatie als het door concurrentie op de markt niet lukt om een woning te vinden. Ruim 70 procent staat neutraal tot positief tegenover het uitwijken naar een andere buurt  - als het zelfs met bijgestelde woonwensen niet lukt om een woning te vinden. Zo’n 40 procent zou overwegen om uiteindelijk uit te wijken naar een andere stad als het vinden van een woning op de gewenste locatie niet lukt. Vooral jongeren tot 25 jaar zijn hierin flexibeler.

Bereidheid concessies

Opvallend is het verschil tussen wat jongeren en ouderen belangrijk vinden aan een woning. Zo geeft 73 procent van de jongeren onder de twintig jaar weinig om een tuin en wil slechts 18 procent van hen meer betalen dan gepland voor een huur- of koopwoning. 65-plussers willen minder concessies doen; 16 procent wil niets opgeven aan de woning en maar iets meer dan een kwart wil een tuin opgeven. Zij zijn echter wel vaker bereid om hogere maandlasten te dragen (44 procent). Ook samenwonenden (zowel met als zonder kinderen) geven niet snel een tuin of woonoppervlakte op. 46 procent van de samenwonenden met kinderen is bereid meer te betalen voor een goede locatie.

Met Smart Map de belangrijkste criteria inzichtelijk

Een van de manieren waarop Pararius de uitkomsten van het onderzoek inzet, is Smart Map wat recent door het platform werd gelanceerd. Jasper de Groot, directeur van Pararius: “Met deze kaartfunctie zien woningzoekenden in één oogopslag waar voorzieningen (als ov-punten, scholen en supermarkten) in de buurt zijn. Bovendien geeft de Smart Map woningzoekenden de mogelijkheid om woningen te ontdekken op basis van de maximaal gewenste reistijd naar voor hen belangrijke plekken, zoals werk of de school van de kinderen. Woningzoekenden krijgen daarmee meer inzicht en ontdekken andere woningen of locaties waar ze zelf misschien nog niet aan hadden gedacht.”