Vastgoed Actueel Particuliere huisbazen verhuur

Particuliere huisbazen drukken steeds grotere stempel op woningmarkt

Grote particuliere huisbazen winnen terrein op de Nederlandse woningmarkt. De grootste drie hebben ieder huurwoningen met een totale waarde van ruim 1 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de 300 grootste eigenaren van huurwoningen in Nederland, aan de hand van gegevens van het Kadaster.

De Rotterdamse ondernemer Aat van Herk is de grootste particuliere eigenaar, met bijna 6.000 huurwoningen en een geschatte waarde van 1,2 miljard euro.

Aantal huurwoningen in 10 jaar 22,3 procent omhoog

Het aantal huurhuizen in bezit van de grootste particuliere eigenaren is in 10 jaar tijd met 22,3 procent gestegen. Ook grote institutionele beleggers kochten de afgelopen jaren huurhuizen bij. Woningcorporaties hebben onder druk van de overheid juist bezit verkocht, maar blijven nog altijd de grootste aanbieder van huurwoningen.

600.000 huurwoningen in de vrije sector

De commerciële beleggers drukken door deze trend een steeds groter stempel op het aanbod en de prijs van huurwoningen in de vrije sector, met huurprijzen vanaf 720 euro per maand. De keuze is beperkt: er zijn maar 600.000 huurwoningen in de vrije sector beschikbaar. De grote vraag en het schaarse aanbod hebben bijgedragen aan de huurstijgingen van deze woningen. Bij nieuwe huurcontracten is de maandhuur gemiddeld bijna 1.100 euro.

Gemeenten schreeuwen juist om meer huurwoningen tot 1.000 euro per maand om middeninkomens weer een plek geven in de stad. Voor het realiseren van die extra woningen kijkt de overheid nu vooral naar institutionele en particuliere beleggers. 

Top-10 particuliere eigenaren

Van Herk, Hilders en de familie Grouwels bezitten woningen in de sociale én in de vrije huursector. Met de oplopende prijzen van koophuizen zijn ook de huren en de waarde van de huurhuizen de laatste jaren flink gestegen. Hoe hoger de verkoopwaarde van een woning, hoe eerder een woning ‘uit de sociale sector kan worden getrokken’ om verhuurd te worden in de vrije sector.

Lees het hele artikel op de website van de Volkskrant.