Vastgoed Actueel huissleutel

VEH vraagt Plasterk NHG-premie te verlagen

De premie voor een NHG-hypotheek kan begin 2018 flink omlaag, zo meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) in een brief aan minister Plasterk van Wonen. Volgens de VEH is het schaderisico gehalveerd en heeft de NHG voldoende reserves om de risico’s op te vangen.

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is bedoeld voor mensen die een huis kopen tot 247.450 euro. Kunnen ze de hypotheek niet aflossen, dan neemt het Waarborgfonds Eigen Woningen de schuld over. De kopers betalen een premie van 1% van de hypotheeksom, waarvoor ze een korting tot 0,7% op de hypotheekrente krijgen.

Garantievermogen

Volgens de VEH wordt dit premiegeld alleen gebruikt om het Waarborgfonds te spekken. “Het garantievermogen van het Waarborgfonds is in 10 jaar tijd gegroeid van 407 miljoen euro in 2007 tot meer dan 1 miljard in 2017 en stijgt volgens prognoses door tot 1,5 miljard in 2022. Aan de andere kant zorgen het herstel van de economie en de woningmarkt er voor dat het verzekerd risico van de NHG tussen 2015 en 2016 halveerde van 18 naar 9 miljard. De premie voor hypotheken met NHG kan daarom flink omlaag. De omvang van de reserves in relatie tot de risico’s biedt hiervoor méér dan voldoende ruimte”, aldus Rob Mulder, voorzitter van de VEH.

Starters

Mulder maakt zich zorgen dat de NHG-premie voor veel mensen te duur is en dat vooral starters de hypotheekzekerheid om deze reden laten liggen. “Daar zijn flinke risico’s aan verbonden. Met name in de eerste jaren zijn hun woonlasten relatief hoog, is de hypotheekschuld nog nauwelijks gedaald en biedt NHG belangrijke zekerheden bij calamiteiten die zich in een mensenleven kunnen voordoen. Bovendien wordt kopers een lagere rente onthouden als een hypotheek zonder NHG wordt geadviseerd.”