niuewbouwwoningen

Regelingen om nieuwbouwwoningen betaalbaar te maken voor starters, zoals Koopgarant, worden door de huidige belastingregels nagenoeg onmogelijk gemaakt. Dat vindt branchevereniging NVB Vereniging voor Bouwers en Ontwikkelaars.

Volgens de organisatie komt door de gestegen huizenprijzen vrijwel geen woning meer in aanmerking voor een speciale belastingvrijstelling. Daardoor zijn die regelingen niet meer aantrekkelijk voor bouwers. Dat zou de toegang tot de woningmarkt voor steeds meer mensen beperken.

Het gaat om regelingen waarbij bouwondernemers nieuwbouwwoningen met korting aan consumenten verkopen, vaak onder de voorwaarde dat de koper de korting terugbetaalt als hij zijn woning enkele jaren later weer verkoopt. Daarmee bevorderen de woningbouwers de toegang tot de woningmarkt voor mensen met lage inkomens.

Dubbele belastingheffing

Maar omdat de woning dan voor een lager bedrag wordt verkocht, dreigt op grond van de wet zowel omzetbelasting als overdrachtsbelasting verschuldigd te zijn. In 2014 heeft het kabinet aangegeven dit ongewenst te vinden en is met een speciale beleidsregeling dubbele belastingheffing tegengegaan. Deze vrijstelling geldt echter slechts voor woningen met een marktwaarde tot 240.000 euro, de prijs van een gemiddelde woning in 2014. Sindsdien is de gemiddelde marktwaarde van woningen echter fors gestegen. Hierdoor komt momenteel vrijwel geen enkele woning meer in aanmerking voor dergelijke regelingen.

Oplossing

De oplossing is simpel, stelt algemeen directeur Coen van Rooyen van NVB-Bouw. Door de marktwaarde uit het besluit te vervangen door de zogeheten NHG-grens lost de overheid het probleem volgens hem permanent op. Voor 2020 is de NHG-grens bepaald op €310.000. ‘Juist nu er een tekort van maar liefst 315.000 woningen in Nederland is, moeten we in staat zijn minder kapitaalkrachtige kopers te helpen met hun toetreding tot de woningmarkt’, aldus de branchevoorman.

VEH pleit voor standaard maken meerwerk

Vorige week sloeg ook Vereniging Eigen Huis (VEH) alarm over de dreigende onbetaalbaarheid van nieuwbouwwoningen. Volgens VEH zorgen de kosten voor meerwerk voor vaak heel gewone voorzieningen ervoor dat een nieuwbouwwoning, die al aan de prijzige kant is, nog duurder wordt. De meerwerkkosten kunnen bovendien sterk verschillen voor hetzelfde werk. Dat blijkt uit een vergelijking door VEH van 100 prijslijsten. kopers zijn volgens de vereniging vaak ontevreden over de bijkomende kosten voor een toch al dure woning.

VEH pleit er daarom voor om veel voorzieningen die in 2020 normaal zouden moeten zijn  standaard te maken en niet extra. “Bouwers zouden hun huizen standaard moeten voorzien van internetvoorzieningen, meer stopcontacten dan twintig jaar geleden en iets meer dan het vereiste minimumaantal zonnepanelen. Dat zal de ergerniswekkend hoge kosten van zogeheten meerwerk drukken”, aldus Maud Weide, belangenbehartiger bij de vereniging.

In het nieuwe nummer van VEH Magazine is hierover een uitgebreid artikel te lezen.