NVM-jaarcijfers

De huizenprijzen zijn in laatste kwartaal van 2020 ongekend hard gestegen. De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het bestaande segment steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 365.000 euro. De krapte bereikte het hoogste punt deze eeuw.

Dat blijkt uit de NVM-jaarcijfers. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11%.

In het ‘coronajaar’ zijn er 3,7% meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren. Het afnemende aanbod van huizen blijft voor de NVM de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal kende Nederland de krapste bestaande woningmarkt deze eeuw met een krapte-indicator van 1,9. Dat betekent dat de consument gemiddeld uit minder dan twee huizen kon kiezen. Normaal zijn dat er gemiddeld 5 tot 10.

In totaal werden er door NVM-makelaars 41.184 koopwoningen bestaande bouw verkocht in het vierde kwartaal en vergeleken met het vierde kwartaal 2019 lag het aantal transacties 2,3% hoger. Op jaarbasis zijn er in 2020 154.000 woningen verkocht.

Transactieprijs

Door de op peil blijvende vraag en het beperkte nieuwe en bestaande aanbod komt de verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het vierde kwartaal uit op € 365.000, een stijging van 11,6% ten opzichte van vorig jaar . Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling volgens de NVM-jaarcijfers boven de 11%. 2020 was daarmee een jaar waarin de prijzen ongekend hard zijn gestegen.

De prijs van vrijstaande woningen steeg het hardst: 14,1% in een jaar tijd. Ook de prijs van de gemiddeld verkochte tussenwoning steeg met 12,6% bovengemiddeld hard. De prijsstijging van appartementen in een jaar tijd bleef net onder de 10%.

De regio’s waar de prijzen het hardst zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder zijn Hardenberg (+21,7%) en (Zutphen +20,5%). Dat past in de stijgende belangstelling voor Oost-Nederland. In de vier grote steden (G4) stijgen de prijzen met 12% tot 15%, behalve in Amsterdam. Amsterdam noteerde in het vierde kwartaal de laagste prijsstijging van alle gemeenten, namelijk een stijging van 3,4%. Dat maakte NVM-dochter Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) bekend. Het totale woningaanbod in de regio Amsterdam bedroeg in het vierde kwartaal van 2020 2.003 woningen. Dit is ten opzichte van een kwartaal eerder een stijging van 5% en vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar een stijging van ruim 10%. Dat komt volgens de NVM doordat Amsterdam veel appartementen heeft en een erg hoog prijsniveau, waardoor de sterkste stijging eruit is. Bovendien heeft Amsterdam minder toeloop van ‘internationals’ gehad dan in andere jaren.

De regio Amsterdam bestaat naast de gemeente Amsterdam uit de gemeenten Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de plaats Abcoude (gemeente Ronde Venen).

Nieuwbouwwoningen

In het vierde kwartaal van 2020 zijn 9.600 nieuwbouwwoningen en -kavels verkocht. Dat is een stijging van 15% met het vierde kwartaal van vorig jaar. Een deel van de verklaring voor deze toename kan gevonden worden in het feit dat 2020 een correctie was van een tegenvallend 2019. In 2019 remde de stikstof- en PFAS-problematiek de nieuwbouwproductie aanzienlijk. In 2020 was daar nauwelijks sprake meer van. Het resultaat is 20% meer nieuwbouwtransacties dan in 2019.

De prijzen stegen 9,2% in een jaar (de vierkantemeterprijs met 8,3%) en gemiddeld werd € 421.000 voor een nieuwbouwhuis betaald. De prijsstijging in de nieuwste NVM-jaarcijfers is weliswaar nog wel fors, maar niet meer zo extreem als in de periode 2017-2019 toen de prijzen gemiddeld 14% in een jaar stegen.

Strakke regie nodig

NVM-voorzitter Onno Hoes roept minister Kajsa Ollongren op om meer gebruik te maken van haar aanwijzingsbevoegdheid. “Er is strakke regie nodig bij het inlopen van de achterstand bij de realisatie van nieuwbouwwoningen. En dat kan nu al, daar hoef je niet tot het volgende kabinet mee te wachten. Minister Ollongren, en daarna een toekomstige minister van Wonen, moet de regie pakken om gemeenten en provincies aan te sporen om beslissingen te nemen of als die uitblijven dat de minister zelf een besluit neemt.”

Alle NVM-jaarcijfers zijn gepubliceerd op de website.